Paștele se apropie cu pași repezi, iar românii se pregătesc de cumpărături: carne de miel, cârnați, ouă ingrediente pentru pască și cozonac, dar și alte produse alimentare pentru a găti preparate gustoase. Însă, la ce preț se vinde, de exemplu, un kilogram de miel în piețele românești? Cât ajunge un client să scoată din buzunar pentru un miel întreg? Totodată, autoritățile sanitare avertizează asupra cărnii cumpărate direct „din portbagaj”!
Peste doar o lună, românii se vor bucura nu doar de o minivacanță, ci și de momentele petrecute alături de cei dragi, în preajma Paștelui. Precum în cazul fiecărei sărbători, se pregătesc listele de cumpărături și chiar cele cu invitați, în cazul celor care doresc să organizeze mese bogate, acasă. Printre alimentele regăsite pe lista de cumpărături se numără și carnea de miel, ouăle, cozonacul, pasca, dar și legumele care vor fi utilizate pentru gătirea diverselor salate. Însă, cât costă un kilogram de carne de miel în piețele românești și la ce trebuie să fim atenți, atunci când achiziționăm un astfel de produs?
Despre pericolele care ne pândesc în piețele românești au vorbit experții în domeniul sanitar. Indiferent de carnea aleasă și cumpărată, trebuie să avem o atenție sporită asupra anumitor detalii.
Peste doar câteva săptămâni, va fi sărbătorit Paștele Ortodox. Pentru acest moment, mulți dintre români se pregătesc și vizitează piețele românești, pentru a găsi cele mai bune oferte. De altfel, referitor la aceste oferte, experții în domeniul sanitar avertizează și îndeamnă ca fiecare consumator să fie atent la produsele pe care le cumpără. De pildă, în cazul produselor din carne, acestea trebuie să treacă printr-un anumit control, pentru a putea fi vândut în condiții sanitare favorabile. În caz contrar, sănătatea poate fi pusă în pericol, iar comerciantul poate fi amendat. Totodată, se recomandă să nu se achiziționeze carne direct „din portbagaj”.
De exemplu, vicepreședintele A.N.S.V.S.A. susține următoarele, potrivit Știrile Pro TV: „Să nu cumpere carne de miel din locuri neautorizate, neînregistrate, de la persoane necunoscute, sau din anumite oferte pe diferite site-uri. Acestea trebuie să prezinte ștampila de controlat sanitar-veterinar”.
Un kilogram de carne de miel (viu) se vinde cu 35 – 40 de lei. Carcasa de ied poate fi vândută și cu 50 de lei. Totuși, cei care doresc să achiziționeze carne să se asigure că vânzătorul are documentele sanitare legale.
Citește și CU CÂȚI LEI SE VINDE 1 KILOGRAM DE SCĂRICICĂ DE PORC, ÎN KAUFLAND. ROMÂNII AU CREZUT CĂ NU VĂD BINE
Sursă foto: colaj Pixabay